Eekhoorn – Dierenkliniek Alkmaar – ALKMAAR

Dierenkliniek Alkmaar

Uw dierenarts in Alkmaar!

Eekhoorn

 

Mag ik een eekhoorn als huisdier houden?
Wat moet ik doen als ik een eekhoorn vind?

 

Mag ik een eekhoorn als huisdier houden?

Nee, de eekhoorn is een beschermd dier en het is dus ook verboden een jonge, zieke of gewonde eekhoorn zelf te verzorgen. Een eekhoorn levenslang opsluiten in een kooi is dierenmishandeling! Een eekhoorn is een wild dier en hoort in het bos.

Wat moet ik doen als ik een eekhoorn vind?

Als u een volwassen eekhoorn kunt pakken, is er altijd iets mis! Probeer het dier voorzichtig te pakken: denk er wel om dat een volwassen eekhoorn kan bijten! Gebruik indien mogelijk handschoenen of een handdoek. Bent u toch gebeten door een eekhoorn, neem dan binnen 24 uur contact op met uw huisarts in verband met een mogelijke tetanus injectie. Als u een jong eekhoorntje ziet, pak het dan ook op, de moeder komt het niet meer halen en het kleintje sterft uiteindelijk van honger en dorst. Kleine eekhoorntjes bijten niet, u kunt ze zo met blote handen pakken. Zet het dier vervolgens ergens in, waar het niet uit kan (ook al is het nog zo klein of ziek). Bijvoorbeeld in een stevige, afgesloten doos met luchtgaten of een emmer met gaten in de deksel. Geef een handdoek zodat het dier zich daarin kan verstoppen, hier wordt het rustig van. Als de eekhoorn koud aanvoelt, geef hem dan een kruik of lege limonadefles met warm water. Wikkel daar een doek omheen en leg het bij het zieke/gewonde dier, zodat hij daar tegenaan kan gaan liggen/zitten.

Warmte is vaak van levensbelang! Ook als de buitentemperatuur 30 graden is, kan een ziek dier onderkoeld raken. Geef de eekhoorn beslist geen eten of drinken, hooguit bij extreem warm weer een theelepeltje met een beetje water. Gebruik geen pipetjes of spuitjes, u kunt in de luchtpijp spuiten, waardoor de eekhoorn stikt. Geeft nooit (koffie)melk, ook niet verdund; een eekhoorn verdraagt geen lactose, hij krijgt daar diarree van.

Bron : http://www.dierenkliniekoudenoord.nl/